Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

Alanya

Informaţii utile

Alanya este o statiune pe litoralul Marii Mediterane al Turciei, care face parte din provincia Antalya, la 120 km de orasul Antalya. Populatia orasului (impreuna cu suburbiile) e de cca 400 mii de locuitori. Populatia este aproape in intregime de origine Anatoliana, dar traiesc alaturi de aproape 10 mii de locuitori europeni , cu o prezenta in continua crestere in viata orasului si a economiei acestuia.

Orasul este locatia celei care a fost odata cea mai puternica si mai spectaculoasa fortareata  de pe coasta Turciei, formată din 150 de bastioane.
Alanya dateaza din timpuri elene, cand se numea Coracesium si a fost condusa, pe rand, de romani, bizantini, armeni, selgiucizi si otomani.

Fostul oraş al piraţilor este mai întâi de toate foarte frumos. Renumele său este dat de plaja lungă pe care îşi petreceau timpul, demult odată, Antoniu şi Cleopatra. De altfel, plaja cea mai cunoscută se numeşte Cleopatra Beach, unde nisipul a fost adus din Egipt, după cum zice legenda.
In estul citadelei se afla oraşul-port care freamata de activitate, cu cafenele, barci de pescuit si agrement. Fiecare parte a Antalyei se mandreste cu plaje cu nisip cenusiu si cu o multime de hoteluri.Obiective turistice şi de agrement

Atracţia principală a localităţii este steiul cu fortăreaţa înălţată mult deasupra nivelului mării, construită de renumitul lider Alaeddin KeyKubad.
Alanya a fost primul oraş din Turcia care a primit drapelul albastru al ONU ca recunoaştere pentru curăţenia şi frumuseţea sa.

Plaja din partea estică a oraşului este denumită după Alaeddin şi aici se găseşte turnul Kizil Kula (Turnul Roşu) cu o înălţime de 35 m, construit în secolul al XIII-lea, veghind asupra portului. O altă atracţie aparte ar mai fi peştera Damlatas, renumită pentru aerul ei cu efect vindecător. Alanya este căutată pentru bazarurile sale şi pentru viaţa de noapte activă ceea ce atrage foarte mulţi tineri. Turiştii sunt aşteptaţi în staţiunile din apropiere, cum ar fi Incekum, Konakli sau Turkler, unde se poate ajunge uşor cu miniautobuzul.

Biserica bizantina inchinata Sfantului Gheorghe, ce dateaza din secolul VI, sirul de trepte din caramida rosie care se spune ca au fost folosite de Cleopatra cand a coborat spre mare sa faca baie.
La vest de fortareata, la nivelul marii se afla Pestera Plangatoare, de o valoare speologica deosebita, cu perdele de stalactite si stalagmite datand de acum 20 000 ani. Efectele curative  ale pesterii, eficiente mai ales in afectiuni respiratorii, atrag turisti din intreaga lume.

Raul Dim - acest rau traverseaza valea Dim, la aproximativ 8 km de Alanya, si foarte aproape de pesterile Dim. Raul izvoraste din tinuturile muntoase din Konya, si strabate aproximativ 200 km de acolo si pana in Alanya.
Exista foarte multe restaurante de-a lungul raului, si multe au mesele si scaunele in interiorul lui. Exista, de asemenea, si foarte multe “colibe”, care sunt niste locuri speciale in interiorul raului. Aici poti sa stai sa servesti pranzul, alcatuit in mod special din peste, sa inoti in rau sau sa te odihnesti dupa masa.Majoritatea restaurantelor isi cresc proprii pastravi, motiv pentru care nu trebuie ratata o masa intr-un astfel de restaurant

Daca va aventurati intr-una din calatoriile pe vas, una dintre opriri va fi la pestera Indragostitilor, pe care o puteti vizita. Numele provine dintr-o legenda care spune ca indragostitii care intra in pestera si apoi sar in apa impreuna, vor ramane impreuna pentru totdeauna.
Mai intai trebuie sa urci pana la pestera, lucru care nu este prea greu de facut. Apoi treci prin pestera intunecata si iesi pe cealalta parte a muntelui. De aici poti, fie sa sari in apa, sau sa cobori pe munte. Pestera este situata undeva la aproximativ 20 m.

Alte activitati in aer liber sunt surful, sariturile cu parapanta, plimbarile cu banana si pista de karting a Turciei.

 

Geografie

Relief

LitoralTemperatura medie

Climat relativ moderat continental-mediteranean, vara fiind lunga, calduroasa si uscata.
Temperatura medie vara: 30 grade
Temperatura medie iarna: 15 grade

Informaţii utile

Cel mai apropiat aeroport

Antalya - 140 kmVacante in Rate