Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

Praga

Informaţii utile

Obiective turistice si de agrement:


Vila Müller
- in ceha Müllerova vila - este opera arhitectului vienez Adolf Loos de la inceputul secolului XX si reprezinta unul dintre cele mai importante exemple de arhitectura moderna, functionalista din lume.
Sinagoga Spaniola - in ceha Španělská synagoga - este o cladire construita in stil maur in 1868, dupa planurile lui Vojtěch Ignátz Ullmann, fatada sa fiind o copie a cladirii Leopoldstädter Tempel construita in 1853 in Viena. Cel mai remarcabil aspect al acestei sinagogi este insa interiorul foarte elaborat - fiecare suprafata este acoperita de tipare islamice policrome si aurite, unele pictate si unele sculptate sau modelate. Numele Sinagogii Spaniole nu are nicio legatura cu vreo congregatie spaniola sau sefardica. Acesta ar putea deriva de la stilul arhitectural maur - epoca de aur a evreilor in Spania, sau de la legenda conform careia in oras a existat o comunitate istorica de evrei sefarzi.
Podul Carol - in ceha Karlův most - este cel mai faimos dintre podurile peste raul Vltava si una dintre principalele atractii ale orasului Praga. La inceput podul s-a numit Podul de piatra - Kamenný most, sau Podul Praga - Pražský most. Constructia podului a inceput in 1357, la ordinele regelui Carol al V-lea si a fost terminat in secolul XV. Fiind singura cale de a traversa raul, podul Carol a reprezentat cea mai importanta legatura intre Centrul istoric, Castelul Praga si zonele adiacente, pana in 1841. Podul Carol are lungimea de 516 m, latimea de aproximativ 10 m si 16 arcade protejate de parazapezi. Podul este decorat cu o alee continua cu 30 de statuete si grupuri statuare, majoritatea in stil baroc, ridicate in secolul XVII.
Petřínská rozhledna sau Turnul Petřín este o constructie din otel inalta de 60 m, o imitatie la scara mai mica a Turnului Eiffel. Turnul Petřín a fost construit in 1891 si a fost utilizat ca turn de observatie si pentru transmisii. Astazi turnul este doar o atractie turistica a orasului Praga.
Palatul Lobkowicz - in ceha Lobkovicky palac - face parte din complexul Castelul Praga si a fost construit la inceputul secolului XVI. Familia Lobkowicz a mostenit acest palat in 1627. Palatul Lobkowicz adaposteste colectiile acestei familii, formata din picturi, arta decorativa, instrumente si partituri muzicale, o mare biblioteca cu carti rare si arhive, arme si armuri, precum si obiecte de arta din secole diverse.
Orasul Nou Praga - in ceha Nové město - a fost construit in secolul XIV, ca extensie a orasului vechi. Principala atractie de aici este Piata Wenceslas, cu multe magazine si restaurante. In partea superioara a pietii se afla Muzeul National. Desi aceasta parte a orasului este veche, in timp a fost in mare parte modernizata.
Orasul Mic Praga - in ceha Malá strana - se afla vis-a-vis de centrul istoric Praga, peste raul Vltava, pe pantele de sub Castelul Praga. Acest district se remarca prin stradutele si cladirile frumoase, avand ca atractii Biserica Sf Nicolae, Zidul lui Lennon si canalul in stil venetian. In Evul Mediu Orasul Mic Praga era un centru dominant al cetatenilor etnici germani din oras si totodata adapostea mai multe palate ale nobililor. In schimb, orasele de pe malul drept al raului erau predominant burgheze.
Noua Veche Sinagoga - in ceha Staronová synagoga - se afla in cartierul evreiesc Josefov si este cea mai veche sinagoga functionala din Europa. Aceasta a fost construita in 1270 si este una dintre primele cladiri gotice din Praga. Sinagoga si-a indeplinit functia de lacas sfant pentru evrei timp de 700 de ani, activitatea sa fiind intrerupta doar in timpul ocupatiei naziste, in anii 1941 - 1945.
Muzeul Tehnic National - in ceha Národní technické muzeum - detine o colectie impresionanta de motociclete, masini, aeronave si vehicule comerciale.
Muzeul Orasului Praga - in ceha Muzeum hlavního mesta Prahy - va ofera o perspectiva foarte interesanta asupra evolutiei orasului de-a lungul istoriei. Pe langa banalele arme medievale, muzeul prezinta o macheta fascinanta foarte detaliata a Pragai secolului XVIII.
Muzeul National - in ceha Národní muzeum - reprezinta o asociatie de muzee diverse, totalizand aproximativ 14 milioane de exponate din sfera istoriei naturale, istoriei, artei, muzicii si literaturii, localizate in zeci de cladiri. Cladirea principala a Muzeului National se afla in piata Wenceslas si este dedicat muzeului de istorie naturala, iar alte filiale sunt muzeele dedicate compozitorilor Dvořák and Smetana, muzeul istoriei farmaciei, colectia Printul Lobkovicz, muzeul de etnografie si muzeul de antropologie.
Muzeul de Arte Decorative - in ceha Uměleckoprůmyslové museum - este gazduit intr-o cladire neo-renascentista din secolul XVII. Colectiile muzeului includ obiecte de arta de decor si design, de la sfarsitul antichitatii pana astazi, concentrandu-se pe piesele europene si cele create in Boemia.
Muzeul Militar - in ceha Armadni Muzeum - expune uniformele, accesoriile, artefactele si hartile folosite de armata Cehoslovaciei in timpul celor doua razboaie mondiale.
Muzeul Comunismului - in ceha Muzeum komunismu - prezinta vizitatorilor regimul comunist in Cehoslovacia si in Praga, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Artefacte originale, texte si reprezentari multimedia intruchipeaza ceea ce muzeul numeste: "Comunismul - Visul, Realitatea si Cosmarul".
Memorialul Revolutiei de Catifea - in ceha sametová revoluce - este o placa simpla din bronz. Revolutia de Catifea din 17 noiembrie - 29 decembrie 1989 reprezinta o varianta non-violenta a revolutiei pentru indepartarea regimului autoritar.
Manastirea si Biblioteca Strahov - in ceha Strahovský kláster - se afla in munti si este a doua manastire ca vechime din Cehia - a fost intemeiata in 1143 de Vladislav al II-lea. Principala atractie a manastirii Strahov este biblioteca sa renascentista, cu peste 125.000 volume filosofice si teologice adunate de calugari. Sala Tologica a bibliotecii are un tavan ornat in stil baroc opulent datand din 1679 si incadrat de fresce din secolul XVIII.
In Centrul Istoric al Pragai - in ceha Staré město - se afla mai multe cladiri cu valoare istorica, printre care enumeram Ceasul astronomic, biserica gotica Tyn, cladirea Storch, monumentul Jan Hus, Teatrul de Stat unde a fost interpretata pentru prima data opera "Don Giovanni", Primaria Veche si multe biserici istorice. La inceput, orasul vechi Praga a fost delimitat de ziduri si metereze ce tineau pana la raul Vltava. Astazi meterezele sunt acoperite de strazile Revolučni, na Příkopě si Národni, care au ramas limitele oficiale ale Centrului Istoric Praga - Praha 1. Dupa ce orasul s-a extins, in secolul XIV regele Carol al IV-lea a intemeiat Orasul nou Praga, dezmembrand zidurile si meterezele vechi. In coltul de nord-vest a centrului istoric se afla cartierul evreiesc Josefov.
Ceasul Astronomic din Praga - in ceha Staroměstský orloj - este un ceas medieval situat pe zidul sudic al Primariei din Centrul Istoric Praga si este format din trei componente principale: - Cadranul astronomic ce reprezinta pozitia soarelui si lunii pe cer, precum si cateva detalii astronomice; - "Drumul Apostolilor" ce arata din ora in ora figurile apostolilor si a altor personaje; - Cadranul cu medalioane ale calendarului ce indica lunile. Ceasul Astronomic din Praga a fost construit in 1410 si de-a lungul timpului a fost un important simbol al orasului. Potrivit legendei, dupa ce a refacut ceasul in secolul XV, artistul ceasornicar Master Hanus a fost orbit de Consiliul Municipal, astfel incat sa nu-si poata reproduce opera in alta parte. Ca replica, Hanus s-a aruncat peste mecanismul ceasului, murind pe loc. Astfel ceasul astronomic a incetat sa functioneze vreme de un secol.
Castelul Praga - in ceha Pražký Hrad - este cel mai mare castel antic din lume, cuprinzand pe teritoriul sau si catedrala Sf Vito si Gradinile Regale. In acest palat si-au avut birourile regii Boemiei, Sfintii Imparati romani, precum si presedintii Cehoslovaciei si ai Republicii Cehe. Aici sunt pastrate Bijuteriile Coroanei Boemiei. Complexul castelului Praga se intinde pe o suprafata de aproximativ 70.000 metri patrati, avand 570 m in lungime si in jur de 130 m in latime.
Casa care Danseaza - in ceha Tančící dům - este numele dat cladirii Nationale-Nederlanden din centrul orasului Praga, create de arhitectul ceho-croat Vlado Milunić in cooperare cu arhitectul canadian Frank Gehry. Cladirea a fost construita in anii 1992 - 1996. Creatia moderna, foarte controversata la vremea sa, este formata din doua turnuri ce par a ca se imbratiseaza sau danseaza. Unul dintre turnuri are curbe feminine si pare a avea fusta. Cladirea a mai fost numita "Fred si Ginger", "Astaire si Rogers", sau chiar "Casa beata". La etajul superior al cladirii "Casa care Danseaza" se afla restaurantul Le Perle si o cafenea, iar in rest sunt birouri.
Biserica Tyn - in ceha Kostel Matky Boží před Týnem - este o caracteristica dominanta in arhitectura orasului vechi Praga, inca din secolul XIV cand a fost construita. Turnurile sale gemene au inaltimea de 80 m si sunt incununate de patru spire mici. In interiorul bisericii Tyn se afla mormantul lui Tycho Brahe, astronomul personal al lui Rudolf al II-lea.

 

Temperatura medie vara si iarna:


Clima este de tip continental cu temperaturi intre 2.2° C si -3.9° C in timpul iernii si cu temperaturi intre 22.2° C si 12.2° C pe timp de vara.

Localitati mari in apropiere:


Brno, Hradec, Liberec.


Cel mai apropiat aeroport:


Aeroportul Internațional Ruzyně.


Alte informatii relevante:

 

Infranstructura publica de transport este formata dintr-un sistem integrat de metrou cu trei linii și 54 de stații, tramvaie (inclusiv "tramvaiul nostalgic" nr. 91), autobuze , un funicular spre dealul Petřín și un telescaun la ZOO. Toate serviciile de transport au un sistem comun de plata și sunt parte a Dopravní podnik hl. m. Prahy (Compania de transport a orașului capitala Praga).
Reteaua metroului in Praga este constituita din 3 linii numite prin litere si diferentiate de culori: A- culoare verde - Skalka- Dejvicka B- culoare galbena - Cerny Most- Zlicin C- culoare rosie - Nadrazi Holesovice- Haje , cu statii intermediare la Muzeu (A*C), Mustek (A*B) si Florenc (B*C) . Metroul functioneaza de la 05.00 a.m. pana la 12.00 p.m. Intervalele de plecare intre trenuri sunt de 2-3 min. in zilele lucratoare si la 4-10 min. in zilele urmatoare. Metroul asigura legaturi cu cele mai mari statii ale Pragai: Florenc , Holesovice si garile : principala gara din Praga, Gara Masarykovo , Smichov si Holesovice.
Tramvaiele functioneaza de la 4.30 a.m. la 0.15 a.m. in timpul zilei. Media de sosire a tramvaielor dimineata si dupa-amiaza este de 8 minute. Dimineata , sambata si duminica vin in intervale de 10 minute si respective 7,5-15 minute. In toiul noptii functioneaza de la 0.15 a.m. si 04.30 a.m.la un interval uniform de 40 minute si sunt tramvaiele cu numerele 51-58. Date individuale despre sosiri sunt afisate in statii.
Zi si noapte autobuzele circula similar cu tramvaiele. Intervalele dimineata si dupa amiaza sunt intre 5 si 15 minute. Dimineata, seara , sambata si duminica circula in intervale de 10-20, 15-30 si respective 10-30 minute. Noaptea circula autobuzele 501-512.
Funicularul catre Petrin Hill este legat de statia de tramvai la stopul Ujezdsi merge pe ruta Ujezd- Nebozizek- Petrin. Functioneaza zilnic de la 09.15 a.m. si 08.45 p.m. Date despre ruta sunt afisate la stopuri. Acesta functioneaza la fiecare 15 min in sezonul de iarna ( octombrie-aprilie ) si la fiecare 10 min in sezonul de vara ( mai-septembrie). In fiecare primavara si toamna funicularul este reparat si scos din functiune doua saptamani.


Vacante in Rate 

Oferte Praga fără transport inclus

Oferte Praga

City break la Praga de Craciun sau Revelion cu avion din Bucuresti

Cehia - Praga( Cehia )

Viziteaza "Orasul de Aur" in luminile Craciunului sau Revelionului!

de la 302 EUR
/persoana/pachet 3 nopti cazare in camera dubla cu mic dejun si bilet de avion inclus 23-26 dec

HOTEL CARLTON PRAGUE

Hotel ****
Cehia - Praga( Cehia )

Hotel cu design modern, personal calificat, atmosfera placuta, situat aproape de centrul istoric al orasului in cartierul Zizkov / Praga 3.

de la 31 EUR
/persoana/noapte

HOTEL RESIDENCE SELECT

Hotel ***
Cehia - Praga( Cehia )

Hotel in stil clasic, situat central la doar 10 minute de mers pe jos de Wenceslas Square.

de la 45 EUR
/camera dubla/noapte cu mic dejun

HOTEL IBIS MALA STRANA

Hotel ***
Cehia - Praga( Cehia )

Hotel modern, situat in zona Andel, nu departe de cea mai buna zona pentru shopping din Praga, deasemena aproape de multe baruri si restaurante.

de la 26 EUR
/persoana/noapte

HOTEL SEIFERT

Hotel ***
Cehia - Praga( Cehia )

Hotel de 3 stele standard, renovat, situat in apropierea centrului istoric al orasului.

de la 27 EUR
/persoana/noapte