Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

PIATRA NEAMT

Informaţii utile

Piatra Neamț este un municipiu situat pe valea Bistriței în nord-estul României. Din punct de vedere industrial este al doilea centru industrial al județului după municipiul Roman.

Orasul Piatra Neamt, este resedinta a unui judet care prin varietatea reliefului, bogatia istoriei si deosebita frumusete a traditiilor si-a castigat faima de a fi una dintre cele mai interesante zone turistice din tara. Municipiul Piatra Neamt incanta intotdeauna mai intai prin pitorescul asezarii, fiind situat la extremitatea nordica a depresiunii Cracau-Bistrita.
Prima atestare documentara: pentru prima oara orasul Piatra Neamt este atestat sub numele de Piatra lui Craciun in documentele din 1428 si 1431 ale lui Alexandru cel Bun, in ultimul amintindu-se de "Casa lui Craciun" de la Piatra.
Repere importante: muntele Ceahlau, Rezervatia de zimbri, Telegondola, etc.
 Obiective turistice şi de agrement

Obiective turistice antropice
Casa Memoriala Ivascu: constructia, specifica urbanisticii din sec. al XIX-lea, a fost facuta din barne fasonate peste care s-au aplicat straturi succesive de tencuiala. Temelia inalta din piatra de rau fixata cu mortar, este un element important in estetica fatadei. Corpul cladirii este asimetric, fragmentat de un pridvor deschis sustinut de 5 coloane de lemn.
Curtea si Biserica Domneasca: este situata in centrul orasului si, potrivit izvoarelor istorice, acest ansamblu arhitectural alcatuit din Curtea Domneasca, Biserica "Sf. Ioan" si Turnul-Clopotnita isi are inceputurile in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare. Din Curtea Domneasca s-a mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti (unde se afla acum o expozitie muzeala) si portiuni din zidul de incinta.
Muzeul de arta neolitica Cucuteni: muzeul este unic in Europa, fiind unul din cele mai importante muzee din Romania. El a fost deschis in iunie 2005 si detine cea mai variata si bogata colectie Precucuteni-Cucuteni. Cladirea a fost ridicata in anii 1928 - 1930 de constructorul Carol Zani si ornamentata de sculptorul Vincenzo Puschiasis. Muzeul prezinta in jur de 300 de piese din cadrul Culturilor Precucuteni - Cucuteni incluse in categoria "tezaur" a patrimoniului cultural national. 
Muzeul de Etnografie: a fost organizat in 1980. Detine colectii de pictura, grafica, sculptura si tapiserie semnate de artisti plastici locali sau de renume national: Ion Tuculescu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Lascar Vorel .
Muzeul de Istorie si Arheologie: infiintat in anul 1934 de catre preotul Constantin Matasa, acest muzeu (ce face parte din  Complexul Muzeal Judetean Neamt), detine cea mai importanta colectie arheologica apartinand culturii eneolitice Cucuteni (mil. IV-III i.Hr.). Cu o dezvoltare ce dureaza aproximativ un mileniu (cca. 3600-2500 i.Hr.), cultura Cucuteni se remarca in primul rand prin ceramica pictata cu motive in forma de spirala, meandre sau cercuri, culorile predilecte aplicate inainte de ardere fiind albul, rosul si negrul-ciocolatiu. 
 Muzeul de Arta: a luat fiinta in anul 1960 prin donatii, transferuri de la Muzeul arheologic regional sau prin achizitii. Muzeul are o suprafata de 695 mp si cuprinde 4 sali: Specific national si interferente europene, Metafora si culoare, Sectia maestrilor si Repere contemporane. Muzeul detine colectii de sculptura, grafica, pictura si tapiserie semnate de artisti plastici locali sau de renume national: Lascar Vorel, Nicolae Tonitza, Ion Tuculescu, Corneliu Baba.
Muzeul de Stiinte Naturale: a fost infiintat in anul 1960. Muzeul are o suprafata de 350 mp.
Aceasta unitate muzeala reprezinta rodul preocuparilor in domeniul cercetarii si valorificarii materialelor colectate din zona de confluenta a Moldovei cu Siretul. Expozitia de baza prezinta paleontologia si pedologia zonei Roman, asa dupa cum sunt prezentate si aspectele peisagistice din cadrul principalelor tipuri de ecosisteme, specii de plante si animale caracteristice zonei, prezentate in diorame, vitrine si sub forma de diapozitive si fotografii color. 
Expozitia Muzeala Curtea Domneasca: Curtea Domneasca, situata pe un mic platou ce domina centrul orasului, face parte dintr-un ansamblu arhitectural ce cuprinde Biserica Sf. Ioan si Turnul-clopotnita si care isi are inceputurile in perioada 1468 - 1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare. Din Curtea Domneasca s-a mai pastrat doar o parte din pivnitele casei domnesti si portiuni din zidul de incinta. Expozitia cuprinde materiale tridimensionale arheologice si documentare descoperite in zona Curtii Domnesti, dar si in alte puncte din zona orasului Piatra Neamt.
Muzeul memorial "Calistrat Hogas": unicul muzeu dedicat clasicului literaturii romane Calistrat Hogas, functioneaza chiar in casa in care a locuit scriitorul cea mai mare parte a vietii. 
Cetatea Dacica Batca Doamnei: la 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre apus, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei.
Biserica "Sf. Ioan" si Turnul-clopotnita isi au inceputurile, potrivit izvoarelor istorice, in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare.
Biserica "Schimbarea la fata": monument istoric si de arhitectura religioasa construit din lemn. Din punct de vedere arhitectural, biserica poate fi calificata fara nici o rezerva ca fiind una dintre cele mai reusite realizari ale arhitecturii populare in lemn. Intreaga constructie, executata din barne si scanduri groase de brad si de stejar pe temelie de piatra, tradeaza o mana de virtuoz care a fixat in fiecare perete precizie, pricepere si imaginatie. 
Biserica "Adormirea Maicii Domnului": este construita din barne de brad pe temelie de piatra, in stil specific moldovenesc, cu un plan trilobat, absidele laterale si cea a altarului fiind usor pronuntate. Pridvorul de la sud si pronaosul ce prelungeste spre vest nava bisericii, sunt adaosuri ulterioare, ca si turla oarba cu acoperamantul bubat, ce confera totusi mai multa suplete intregului ansamblu. Catapeteasma originala este o piesa de mare valoare artistica si deosebita frumusete. Biserica "Buna Vestire": biserica nu a avut pictura interioara, iar catapeteasma, cu o inscriptie votiva din 1829, a fost zugravita in spiritul hieratizant al vechilor canoane bizantine, atragand atentia tocmai prin rigurozitatea executiei. In schimb, ferecatura unei Evanghelii din 1821 donata de Iordachi Darie la 20 decembrie 1845, constituie o impresionanta opera de arta, executata in argint si email policolor.
Biserica "Sf. Nicolae": constructia este din zidarie de piatra in plan treflat, cu sanuri laterale usor proeminente, fara compartimentarea traditionala.  Biserica detine o icoana de argint aurit a Sf.Nicolae adusa in 1865 din Polonia si donata de primarul Nicolae Albu. Cladirea a fost consolidata in 1934 de constructorul Carol Zane.
Sinagoga de lemn: monument cu o istorie indelungata si pe alocuri controversata, marturie a numeroasei comunitati evreiesti care a existat in acest oras inca din evul mediu. Actuala constructie s-a ridicat pe locul alteia mai vechi, in baza hrisovului din 19 iulie 1766 semnat de voievodul Grigore III Ghica. Vechea sinagoga a fost de piatra, dar de la inceputul secolului al XVIII-lea nu s-a mai ingaduit decat ridicarea unor sinagogi de lemn, ceea ce explica si materialul folosit la construirea acestui monument.
Schitul Doamna: edificiul impresioneaza de la prima vedere prin dimensiunile sale reduse si prin simplitatea sa. 
Telegondola Gondoperla: telegondola este cel mai simplu si rapid mijloc de transport pentru a ajunge la partia de ski de pe dealul Cozla, si modul ideal prin care puteti admira orasul si imprejurimile de la o inaltime considerabila.
Parcul Cozla si Gradina Zoologica: Parcul Cozla amenajat in terase succesive pe versantul sudic al muntelui cu acelasi nume, este accesibil de pe strada Stefan cel Mare. Aici se afla un interesant punct zoologic ce reuneste specii reprezentative din fauna locala si unde ursii, lupii, vulpile, caprioarele, pasarile si chiar un leu constituie o adevarata delectare pentru vizitatorii de toate varstele. De aici vechea sosea pietruita urca in frumosul parc amenajat pe muntele Cozla. Parcul Cozla are o istorie interesanta : in ziua de 31mai 1897 o parte a muntelui Cozla s-a dislocat in urma unei alunecari de teren. 
Baza hipica "Virgil Barbuceanu" Piatra Neamt: amplasata in Piatra Neamt, in zona denumita "Peste Vale" alcatuieste, impreuna cu Mixmusic Land, un minunat complex sportiv, turistic si de agrement. In prezent, Baza Hipica, este administrata si folosita de Clubul Sportiv Ecvestru, condus de presedintele Prof. Costache Lupu si de Clubul Sportiv TCE 3 Brazi, condus de presedintele dr. Vasile Pachiteanu, cu sprijinul Primariei, al Consiliului Local Piatra Neamt si al mai multor unitati economice sponsori. 
 
Obiective turistice naturale
Muntele Cozla: In partea de nord a orasului se ridica muntele Cozla, cu inaltimi absolute de 657 m in punctul numit “ Trei Coline ” si 679 m in punctul “ Trei Caldari ” ( aproape de satul Garcina ). Muntele Cozla are forma unei culmi alungite de la nord la sud si este alcatuit din straturi de marne diferite, sisturi argiloase, straturi bogate in fosile de pesti si alge, reprezentate si la Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt.
Tot in zona orasului sunt si doua lacuri: lacul de acumulare Batca Doamnei (255 ha si un volum de cca. 10 mil. mc, format de barajul cu acelasi nume) si lacul Reconstructia (10 ha si un volum de cca. 250 mii mc, din care se desprinde canalul hidrotehnic al Bistritei).
Pietricica ( adevarat simbol al orasului ) este despartita prin valea paraului Cuejdi.
Pe Cozla au fost descoperite in 1882 izvoare de ape minerale cloruro-sodice si sulfuroase, recomandate de analizele facute la vremea respectiva de Petru Poni, in tratarea afectiunilor digestive si circulatorii. Desi aceste ape au atras la Piatra Neamt mii de turisti, in timp, exploatarea nerationala a dus la colmatarea lor. O investitie in acest domeniu ar putea oferi si in zilele noastre posibilitatea revalorificarii acestor ape. 

Geografie

Relief

Relief: montan 
Piatra Neamț este amplasat într-un bazin intramontan, la altitudinea de 310 m, străjuit de culmile Pietricica (590 m).

Altitudine

Altitudine: 310 m.

Temperatura medie

Temperatura medie anuala in sezonul cald este de 15 grade C.
Temperatura medie de iarna este in jurul valorii de -2 grade C. 

Informaţii utile

Localităţi mari în apropiere

Roman 49 km
Bacau 66 km 

Cel mai apropiat aeroport

Bacau 66 km 

Alte informaţii

Distanta pe sosea fata de:
Cel mai apropiat oras: Roman 49 km.
Bucuresti : 349 km .
Cel mai apropiat aeroport :Bacau 66 km.

TRANSPORT
Cu avionul:
se poate ajunge de pe aeroporturile: Suceava, Bacau sau Iasi, iar de la aceste aeroporturi se poate ajunge cu transportul auto.
Cu trenul: accesul pe calea ferata se face pe linia 506, Bacau-Bicaz.
Cu masina: caile de acces catre Piatra-Neamt sunt DN15 dinspre Bacau si Bicaz, DN15 C dinspre Targu Neamt, trecand prin Humulesti si Baltatesti si DN15 D dinspre Roman, trecand prin Girov (de unde se desprinde DJ 208 G ce ajunge la Hanul Ancutei). 

Imagini

Vacante in Rate 

Oferte PIATRA NEAMT fără transport inclus

Oferte PIATRA NEAMT

GRAND HOTEL CEAHLAU

Hotel ***
NEAMT - PIATRA NEAMT( Romania )

GRAND HOTEL CEAHLAU este situat in mijlocul municipiului Piatra Neamt, oras cu o istorie seculara, bogat in marturii ale istoriei poporului roman.

de la 17 EUR
/ loc in camera dubla / noapte; cazare cu mic inclus.

Hotel CENTRAL PLAZA

Hotel ****
NEAMT - PIATRA NEAMT( Romania )

CENTRAL PLAZA Hotel - Locul unde oamenii fac diferenta!

de la 33 EUR
/ loc in camera dubla Premier / noapte; cazare cu mic dejun inclus.