Utilizam cookies necesare functionarii site-ului si pentru statistici anonime. Pentru folosirea de cookies in vederea personalizarii informatiei, te rugam sa iti exprimi preferinta. Vezi detalii

Bine ai venit !
Autentificare   ÃŽnregistrare

SIGHETU MARMATIEI

Informaţii utile

1. DE INTELES

Denumire : Sighetu Marmatiei (in maghiara Máramarossziget, in germana Marmaroschsiget, in ucraineana Сигіт) este al doilea municipiu ca marime din judet.
Marime oras : teritoriul administrativ al municipiului ocupa o suprafata de 111 km².
Numar locuitori : in anul 2002, orasul avea o populatie de 41.220 locuitori.
Localizare : Sighetu Marmatiei se invecineaza la nord cu Ucraina, prin granita naturala a raului Tisa, la nord est cu comuna Bocicoiu Mare, la sud si vest cu comunele Rona de Jos si Vadu Izei, iar la vest cu camuna Sarasau.
Prima atestare documentara : in anul 1326.
Populatie : structura etnica a populatiei este urmatoarea: romani 79,73%; maghiari 15,80%; ucrainieni 2,97%; rromi 1,08%; germani 0,25%; altii 0,17%.
Distanţa pe sosea fata de :
Cel mai apropiat oras, Cavnic: 32 km 
Bucuresti: 565  km
Cel mai apropiat aeroport: Baia Mare 57 km

2. BINE DE STIUT

Clima : este temperata cu o medie anuala de 8°C, si temperaturi maxime de 35°C vara si -25°C iarna. Media precipitatiilor in zona orasului se situeaza intre 600 – 800 mm.
Repere importante : Municipiul Sighetu Marmatiei este centrul cultural si economic al Maramuresului istoric. Orasul situat la confluenta raurilor Iza cu Tisa se afla la o altitudine de 274 m la poalele dealului Solovan.
Parcare : Parcarea orasului este slab dezvoltata, in general. Majoritatea locurilor de parcare se gasesc in centrul orasului.
Organizarea timpului : Pentru vizitarea orasului este necesara o zi. Din oras se pot intreprinde calatorii pentru vizitarea Maramuresului istoric.
Numere de telefon uzuale :
Prefix – 0262 – 0362
Politie/Salvare/Pompieri – 112
Protectia civila – 982
Gara/Informatii SNCFR – 952
Aeroport – 0262.293.444

3. TRANSPORT

Cu avionul :
Cel mai apropiat aeroport de Sighetu Marmatiei este cel de la Baia Mare (57 km), urmand ca din acest aeroport sa se faca transferul cu autoturismul sau trenul. De pe aeroportul de la Baia Mare se opereaza atat curse interne cat si internationale.
Cu trenul :
Gara CFR Sighetu Marmatiei
Adresa: str. Garii nr. 2 Tel: 0262.310.202
Din gara Sighetu Marmatiei situata pe magistrala 400, cu acces dinspre Bistrita Nasaud, se face legatura cu orasele mari ale tarii: Bucuresti, Satu Mare, Dej, Cluj Napoca. Orasul este tranzitat si de calea ferata Rahiv – Valea Viseului – Sighet – Campulung la Tisa – Tesesva, in Ucraina, facandu-se astfel legatura cu tara vecina.
Cu masina :
Accesul rutier in municipiul Sighetu Marmatiei se face pe mai multe drumuri nationale:
DN 19 pe ruta Oradea – Carei – Satu Mare – Sighetu Marmatiei.
DN 18 pe ruta Baia Mare – Sighetu Marmatiei.
DN 17C spre judetul Bistrita Nasaud. 
Pentru accesul in oras este necesara traversarea muntilor Gutai, Tibles, Rodnei si Maramuresului, aflati in vecinatatea orasului. Din oras se poate face accesul catre Ucraina prin punctul de trecere al frontierei Solotvino, situat pe podul peste Tisa.
Cu taxiul :
Leo Tax – tel.: 0262.311.111; 0747.031.111
Pro Taxi – tel.: 0741.311.911
Rent-a-car :
Rent a car Sighet – 0262.313.131; 0742.732.911

4. MERITA VAZUTE

OBIECTIVE TURISTICE ANTROPICE

Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei (Inchisoarea). Cladirile au fost construite intre anii 1896 – 1899, de catre Imperiul Austro – Ungar.  Ansamblul de cladiri este situat in centrul orasului Sighet. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, cladirea a intrat in posesia comunistilor, care au transformat ansamblul in inchisoare. Aici au fost inchisi si torturati in urma cu 50 de ani toti opozantii intelectuali ai regimului comunist: episcopi, profesori, academicieni etc. Din anul 1993 inchisoarea a fost transformata in muzeu, unde sunt pastrate instrumente de tortura, marturii ale faptelor groaznice petrecute in temnitele inchisorii de la Sighet.
Muzeul de Etnografie (Muzeul Maramuresului). Cladirea a fost ridicata in anul 1730 in stil baroc. In interiorul muzeului se pastreaza in conditii optime colectii de arta populara si etnografie: port popular, elemente componente ale gospodariei maramuresene, icoane pictate pe lemn, sticla, chiar elemente arhitecturale maramuresene: porti, ferestre etc.  
Muzeul de Istorie si Arheologie este situat intr-o cladire construita in anul 1730. Muzeul detine o colectie impresionanta de exponate din epoca bronzului, documente din perioada medievala etc.
Muzeul Satului situat la 300 m de DN18, la iesirea din oras spre Baia Mare, este sectia etnografica in aer liber. In jurul bisericii aduse de la Oncesti, s-a dezvoltat un sat tipic maramuresean.
Sinagoga a fost construita la sfarsitul secolului al XIX – lea, in stil romanic si maur. Sinagoga este singura ramasa din cele 4 care au existat in oras. Sinagoga nu se viziteaza.
 
OBIECTIVE TURISTICE NATURALE

Valea Vaserului este unul dintre cele mai impresionante defilee din Carpatii Orientali, avand aspectul unui canion. Defileul este strabatut pe o distanta de 4.2 km de raul Vaser.
Valea Marei pe langa frumusetea naturala a acestor locuri, se evidentiaza si arhitectura populara maramureseana reprezentata de faimoasele porti maramuresene, bisericile de lemn si gospodariile maramuresene.
Lacul Albastru, aflat la o distanta de 3 km de Baia Sprie, s-a format in anul 1920 in urma prabusirii tavanului unei vechi galerii de mina. Datorita prezentei sulfatului de fier si a ionilor de cupru, apa lacului are o culoare verzuie, uneori chiar albastra, de aici venind si denumirea lacului.
Valea Izei se intinde pe o distanta de 55 km intre localitatile Vadu Izei si Sacel. Zona este considerata centrul istoric al Maramuresului. Arhitectura maramureseana traditionala ocupa un loc aparte in arta prelucrarii lemnului de pe continent, astfel ca elementul original al satelor din zona, este reprezentat de faimoasele porti de lemn maramuresene, adevarate arcuri de triumf din lemn si bisericile de lemn.

5. EVENIMENTE

Festivalul de datini si obiceiuri de iarna „Marmatia” : 27 decembrie
Zilele orasului : 4 – 7 octombrie

6. ATRACŢII TURISTICE IN IMPREJURIMI

Pietrosu Rodnei (80 km distanta de Sighetu Marmatiei) cu o inaltime de 2303 m, este cel mai inalt varf din Carpatii Orientali. Masivul care se afla la o distanta de 10 km de statiunea turistica Borsa, a fost declarata de UNESCO rezervatie a biosferei, fiind cea mai importanta rezervatie naturala de interes botanic, faunistic si geologic din nordul Romaniei. Pe culmile masivului este reprezentat foarte clar relieful glaciar.
Cascada Puzdrele (80 km distanta de Sighetu Marmatiei) se afla in muntii Rodnei la o altitudine de 1520 m. Caderea cascadei masoara 40 m inaltime.
Lacul Firiza (57 km distanta de Sighetu Marmatiei) este un lac de acumulare, construit pe raul cu acelasi nume, la o distanta de 10 km de orasul Baia Mare. Lacul a fost construit pentru alimentarea cu apa a orasului, dar in prezent este utilizat si in scopuri recreative de catre populatie.

7. SPORT & DISTRACTIE
 
Parcuri : Parcul Central al Municipiului
Parcul Dendrologic Sighet
Cinematografe : Cinematograf Sighetu Marmatiei
Cluburi : Versus Club – str. Traian nr. 3
Club – bar Gytral Ghent – str. Dimitrie Bolintineanu nr. 34A
Club – bar Arlevid – str. Ioan Mihaly de Apsa nr. 1

8. LA MASA

Restaurante : Restaurant Casa Veche – str. Sighetu Marmatiei nr. 1
Restaurant Marmatia – str. Mihai Eminescu nr. 97
Restaurant Casa Iurca –
Restaurant Casa Petrovai – str. Teplitei nr.74A
Restaurant Perla Sigheteana – str. Avram Iancu nr. 65A
Cafenele : Bar Alex – str. Ioan Mihaly de Apsa  nr.33
Moplax – str. Nicolae Grigorescu nr. 5

9. LA CUMPARATURI

Carrefour Express – in cadrul fostului magazin ArtimaVacante in Rate 

Oferte SIGHETU MARMATIEI fără transport inclus

Oferte SIGHETU MARMATIEI

Hotel GRADINA MORII

Hotel ***
MARAMUREŞ - SIGHETU MARMATIEI( Romania )

Hotelul GRADINA MORII este un brand pentru orasul Sighetu Marmatiei, fiind cel mai nou hotel de lux destinat pentru turismul de agrement sau business din Tara Maramuresului.

de la 125 lei
/ loc in camera dubla / noapte; cazare cu mic dejun inclus.

Pensiunea CAMVES INN

Pensiune 4 marg.
MARAMUREŞ - SIGHETU MARMATIEI( Romania )

Pensiunea Camves Inn este o constructie noua, inaugurata la inceputul lunii decembrie 2011 si este situata in inima Maramuresului.

de la 130 lei
/ camera single standard / noapte; cazare cu mic dejun inclus.